Nieuwsoverzicht

Hoe jouw kindje minder buikpijn kan hebben zonder medicatie…


vrijdag 7 september 2018

..”ja maar mama, ik wil niet naar de w.c. want dat doet pijn”.

Zomaar een opmerking die ik regelmatig voorbij hoor komen in de praktijk. Een kindje wat pijn heeft in de buik, moeite met ontlasten, en ‘zakjes’ of poeder krijgt om de maag- en darminhoud te stimuleren.

Forlax jr., Movicolon jr., Macrogol, lactulose, het zijn allemaal laxeermiddelen die regelmatig worden gebruikt om de ontlasting beter te laten verlopen. In mijn praktijk zie ik deze middelen vaak op het intakeformulier van kinderen staan. Zij gebruiken deze middelen al een tijd, maar (nog) niet met het gewenste resultaat, namelijk een makkelijke stoelgang en minder buikpijn.
Soms is er juist sprake van meer buikpijn en durft het kind niet naar het toilet te gaan omdat ook het dat pijn doet.

 

Moeizame ontlasting

Bij een moeizame ontlasting of in sommige gevallen obstipatie, is vaak sprake van een verminderd transport van de maag- en darminhoud. Regelmatig merk ik tijdens het onderzoek dat de beweeglijkheid van de dunne en dikke darm, afgenomen is. Hierdoor komt de doorbloeding van de darmen in de knel en is er sprake van een afname van de kwaliteit van het darmslijmvlies, kunnen de darmen gaan krampen en heeft het kind een verhoogde spanning in de buik. De afname van beweeglijkheid zorgt er ook voor dat de inhoud te lang in de darm blijft. Hierdoor wordt de darmwand geprikkeld en ontstaat pijn in de buik. Tegelijk droogt de inhoud min of meer uit waardoor het ontlasten een pijnlijke bedoening wordt.Hoe kan osteopathie hierbij helpen?

Met zachte handgrepen wordt de beweeglijkheid van de darmen hersteld zodat de darmen ten opzichte van elkaar goed kunnen bewegen en de doorbloeding toeneemt. De slijmvliezen zullen zich herstellen, de krampen zullen minder worden en de buik zal minder gespannen aanvoelen. En wat misschien nog fijner is, doordat de darmen beter gaan bewegen, gaat het transport van de inhoud makkelijker en zal het ontlasten als vanzelf op gang komen. De consistentie verbetert, minder droog, en het ontlasten zal minder pijn doen. De ‘zakjes’ en ‘poeders’ worden dan minder en minder noodzakelijk.

Herken je bovenstaande problemen? Heb je ook een kindje wat hulp nodig heeft bij ontlasten? Neem vrijblijvend contact op of maak een afspraak

Reacties

Maak nu een afspraak

Ook benieuwd hoe ik u van uw pijnklachten af kan helpen?
Afspraak op korte termijn mogelijk!