Osteopathie: wat is dat?

 

Ons lichaam is continu in beweging: spieren, bloedvaten, ingewanden, botten, de schedel. En dat is maar goed ook, want deze beweeglijkheid is nodig om gezond te kunnen functioneren. Osteopathie is een behandelmethode die deze beweeglijkheid met de handen onderzoekt en waar nodig behandelt. Een veilige behandelmethode, die is gebaseerd op principes uit de embryologie, fysiologie, anatomie en neurologie.

 

Hoe werkt dat dan?

 

Ik ben opgeleid om verschillende lichaamssystemen te onderzoeken op beweging of bewegingsmogelijkheid: de botten en spieren, de inwendige organen en de schedel. Misschien sta je bloot aan langdurige stress, heb je een verkeerde houding, ben je gevallen of ooit geopereerd. Allemaal oorzaken die de beweeglijkheid van weefselstructuren kunnen verminderen. Wat er dan gebeurt? De doorbloeding van weefsels vermindert, afvalstoffen hopen zich op en voedingsstoffen kunnen de cellen niet goed bereiken. Het gevolg: de klachten waar jij nu mee kampt.

 

Hoe los je als osteopaat die klachten dan op?

 

Als osteopaat zie ik jouw lichaam als één geheel. Ik kijk verder dan de klacht en ga op zoek naar de oorzaak. Die ligt in de minder beweeglijke lichaamsstructuren. De oorzaak kan in een heel ander deel van jouw lichaam liggen dan de plek waar je last van hebt. Zo kan een lever die niet goed beweegt, nare nek- en/of schouderklachten veroorzaken. In de osteopathie zien we het lichaam als een eenheid, waarin verschillende systemen elkaar in evenwicht houden. Osteopaten gebruiken alleen hun handen en nooit apparaten of medicijnen. Zo heffen we de gevonden bewegingsbeperking op, of verbeteren ze met behulp van handgrepen. Daardoor stimuleren we het zelf-herstellend vermogen van het lichaam.

 

 

Klik hier voor een overzicht van klachten waarmee ik volwassenen osteopathisch kan behandelen.