Wat is osteopathie?

Osteopathie is een behandelwijze waarbij met de handen onderzocht en behandeld wordt.

 

Als osteopaat onderzoek en behandel ik de beweeglijkheid van structuren en weefsels van het lichaam in drie systemen.

  • Het bewegingsapparaat (de botten en de spieren)
  • De inwendige organen
  • De schedel

In het lichaam heeft elke structuur een zeker mate van beweging. Botten, spieren, de interne organen, de schedel, werkelijk alles in het lichaam beweegt. Deze beweeglijkheid is nodig om het zelfgenezend vermogen van het lichaam zijn werk te kunnen laten doen.

 

De beweeglijkheid van weefselstructuren in het lichaam kan bijvoorbeeld door langdurige stress, een verkeerde houding, een val of littekenweefsel verminderen waardoor de doorbloeding van weefsels niet optimaal kan plaatsvinden. Afvalstoffen hopen zich op en voedingsstoffen kunnen de cellen niet goed bereiken waardoor klachten kunnen ontstaan.

 

Met osteopathie ga ik op zoek naar structuren waarvan de beweeglijkhed is afgenomen. De structuren die de grootste rol spelen in het klachtenpatroon worden behandeld. Op deze manier proberen we zo dicht mogelijk bij de oorzaak van de klacht te komen.

Het is heel goed mogelijk dat de structuur die behandeld wordt, heel ergens anders in het lichaam zit dan waar de klacht zit. 
Zo kan bijvoorbeeld een lever die niet goed beweegt zorgen voor nek- en/of schouderklachten of kan een nier waarvan de beweeglijkheid is afgenomen voor rugklachten zorgen.